در صورتی که ورمیکولیت بیش از 10 برابر اندازه اصلیاش منبسط شود کیفیت خوب و اگر انبساط آن کمتر از این مقدار باشد کیفیت مناسبی نخواهد داشت. درجه انبساط ورمیکولیت به عواملی نظیر میزان حرارت، مدت زمان قرار گرفتن در دماهای بالا، مقدار رطوبت، روش خرد شدن (آسیاب شدن)، ساختار و ترکیب درصد شیمیایی آن بستگی دارد. بر اساس مطالعات انجام شده در حضور تنها 7% ورمیکولیت منبسط شده درون مواد پایه گچی و سیمانی، عملکرد این پوششهای ضدحریق بر روی سازههای فولادی به میزان قابل ملاحظهای بهبود مییابد.
همچنین با افزودن ورمیکولیت به پلیمرها میتوان پایداری حرارتی این ترکیبات را تا حدودی افزایش داد. علاوه بر این بردها (توفالها) و پلیمرها در حضور ذرات ورمیکولیت، مقاومت بالایی در برابر قارچها و باکتریها پیدا میکنند. به طور کلی در حضور ورمیکولیت منبسط شده برخی از خواص مصالح ساختمانی بهبود یافته و برخی دیگر با افت مواجه میشوند.
مزایا و معایب استفاده از ورمیکولیت منبسط شده در زیر ارائه شده است.
مزایا: کارایی، وزن، مقاومت در برابر آتش، عایق حرارتی، عایق صدا
معایب: استحکام مکانیکی، تخلخل، جذب آب
از مزایای استفاده از ورمیکولیت منبسط شده در ماتریس میتوان به افزایش کارایی و مقاومت در برابر حریق، کاهش وزن و افزایش خاصیت عایقی صدا و گرما اشاره کرد. از طرف دیگر در حضور ورمیکولیت منبسط شده درون مواد ساختمانی، استحکام مکانیکی کاهش، تخلخل و جذب آب افزایش مییابد.
لازم به ذکر است که با اضافه کردن مواد افزودنی متفاوت میتوان این معایب را برطرف نمود. به عنوان مثال در حضور 15-5 درصد میکروسیلیس (دوده سیلیسی) و یا 10-2 درصد متاکائولن مقاومت فشاری افزایش، تخلخل و جذب آب ماتریس حاوی ورمیکولیت منبسط شده کاهش پیدا میکند. با توجه به موارد ذکر شده از ورمیکولیت منبسط شده درون بتن و ملات سبک، آجر تزئینی و نسوز، پوشش دودکشها، عایقبندی صدا و گرما و به ویژه در پوششهای ضدحریق استفاده شده است.